Rundreise i Kina - Beijing, Xian og Shanghai

Fra 30. juli til 8. august 2017

Dag 1 - Søndag 30. juli 2017

Oslo - Beijing

Så var det dags for en ny ferie. Denne gangen ikke med gutta, men med min bror og jentene hans.

Jeg gjorde meg klar med pakking og ordning, før jeg så ble plukket opp litt over 11:00. Deretter kjørte vi til Gardermoen og parkerte bilen, før vi så tok skyttelbussen inn til terminalen. Deretter var det å sjekke inn, men da ville ikke automaten gi oss hverken bagasjeslipper eller boardingcard, så da var det bare å stille seg i kø for å få gjort det manuelt. Heldigvis var det ingen problemer der. Deretter var det å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen, som også gikk noenlunde problemfritt og greit.

Så var det bare å finne gate'en og vente på ombordstigning. Etter den sedvanlige ventingen, kom vi oss ombord. Flyet var knapt nok halvfullt og så var det klart for avgang. Turen ned til Amsterdam gikk uten problemer. Her var det så å komme seg fra den ene terminalen til den andre, hvor flyet til Beijing gikk fra. Vi hadde forsåvidt god tid og hadde ingen problemer med komme frem. Vi fikk til og med handlet litt i mellomtiden.

Vi stilte oss opp i kø for å gå ombord i flyet og var nesten kommet igjennom, da alt bråstoppet. De hadde oppdaget et problem med air-condition anlegget ombord. Etter en del venting for å se om de fikk fikset ac-anlegget, kom beskjeden at de ville begynne boardingen igjen, uten at de hadde fått løst problemet. Imidlertid hadde de oppdaget hva problemet var, og satset på at det skulle løsne så snart flyet kom seg på vingene. Vi kom oss ombord i en eldre Boing 777 og håpet det meste. Og det gjorde det, heldigvis.

Vi fikk middag ombord, og som vanlig var utvalget blitt litt begrenset når det kom frem til oss som noen av de siste. Etter middagen tok det overraskende lang tid før de slo av lysene så roen kunne senke seg og vi kunne gli inn i søvnen.

Dag 2 - Mandag 31. juli 2017

Beijing - Sommerpalasset

To timer før ankomst, dvs 07:00 Beijing tid, kom lysene på igjen, og det var tid for frokost. Dog tok det en time før frokosten faktisk kom til oss. Deretter var det bare å forberede seg på landing og papirmølla for å komme seg inn i Kina. Vi landet, kom oss gjennom passkontroll og immigration og så var vi plutselig kommet helt igjennom.

Der sto det en eldre kinsesisk dame og ventet på oss sammen med en sjåfør. Damen het Nancy og var vår guide i Beijing. Vi steg inn i en minibuss og ble så kjørt til hotellet Beijing Dongfang Hotel, hvor vi skulle bo våre dager i Beijing. Vel framme sjekket vi inn og gikk til våre rom. Det var ikke så lange tiden vi hadde før vi skulle ut på tur til sommerpalasset, men fikk nå ihvertfall tatt oss en dusj og skiftet klær.

Så samlet hele gruppen på 8 personer seg i lobbyen, det var to familier med fire personer fra hver, og så dro vi avsted til Sommerpalasset. Her gikk vi rundt inne på området med et stopp her og der hvor Nancy forklarte en del. Hun var også påpasselig med at vi fikk tatt familiebilder med henne som fotograf. Det var varmt og litt sol, men med mye smog. Så vi ble alle fort ganske varme og svette. Etter å ha kommet oss igjennom, dro vi videre med minibussen til Houhai-distriktet i gamle Beijing. Her satte vi oss i sykkel rickshaw'er og ble kjørt rundt omkring i dette området. Deriblant hadde vi en stopp hvor vi besøkte et typisk kinesisk hjem i et hus fra 1600-tallet. Dvs. hus og hus, det var egentlig fire små hus med en liten gårdsplass i midten.

Etter endt rickshaw tur endte vi opp i et strøk som ble kalt Nanluoguxiang. Dette var ved Nordsjøen i byen og stedet hvor handelssenteret med båt hadde vært tidligere. Her hadde vi også en liten sidetur inn i en boliggate, hvor hun viste oss hvordan man på utsiden kunne se statusen til den familien som bodde på innsiden. Deriblant et hus med en militær embedsmann.

Siste del av rundturen var i Beihai Park, hvor vi gjorde en liten spasertur gjennom parken. Nå var de fleste av oss blitt ganske slitne etter en lang dag med dårlig til ingen søvn på flyet, og så en lang vandring i varmen. (Også den andre familien var norsk og hadde kommet med et tidligere fly fra Amsterdam.)

Etter endt tur tok vi en ny dusj og gikk så ut for å få oss litt mat. Vi valgte en restaurant like ved hotellet, hvor vi hadde noen forskjellige retter slik at vi kunne prøve litt forskjellige. Maten smakte veldig godt. Heldigvis var det ikke så lange veien vi skulle rulle tilbake til hotellet. Her var det ikke mye som ble gjort før vi alle lå i senga og snorket.

Dag 3 - Tirsdag 1. august 2017

Beijing - Den forbudte by

I dag var det så på ny en rundtur i Beijing. Vi sto opp 07:00, fikk freshet oss opp og var så klar for å spise frokost. Vi gikk ned og begynte på frokosten og etterhvert kom også jentene ned. Etter frokost var det så tannpuss og å plukke med seg alt som skulle være med på en lang dags spasertur. Vi samlet oss i resepsjonen og dro avsted som avtalt 08:30.

Første stopp var Den himmelske freds plass. Men her viste det seg at hele området var avstengt grunnet politisk besøk i parlamentet. Det var derfor ikke så mye vi fikk sett av plassen. Dermed satte vi oss på nytt inn i minibussen som fraktet oss ned til siden av Den forbudte by. Vi kunne nok ha gått denne biten istedet, men nå slapp vi alt av innpåslitne selgere og det å gå i kø. Derimot hadde vi nå bare en liten bit å gå inn fra siden til den søndre porten som er hovedinngangen til området. Det er 80 tusen mennesker som besøker Den forbudte by hver dag, så også den dagen vi kom var det mye mennesker.

Som i Sommerpalasset gikk vi gjennom Den forbudte by med en del stopp underveis hvor Nancy forklarte og viste oss ting om stedet. Det var mer smog denne dagen, men likevel varmt og klamt.

Etter Den forbudte by fortsatte vi til fots til neste severdighet som var Kullhøyden. Dette er et parkområde inntil Den forbudte by, med byens høyeste punkt. (Ihvertfall før høyhusene begynte å bli bygd.) Her spaserte vi opp til toppen og fikk en god utsikt over Den forbudte by og en god del av det nærmeste av Beijing.

Etter Kullhøyden satte vi oss på nytt inn i bussen og ble kjørt til restauranten hvor vi skulle spise lunsj. Her fikk vi servert et lite utvalg av forskjellige retter. Og de fleste var gode. Deretter bar det videre til Tempel of Heaven.

Fremme ved Tempel of Heaven begynte vi å gå gjennom området, med tempelet til ære for jorden, tempelet til ære for himmelen og tempelet for opprettholdingen av opphøyelsen. Som vanlig med stopp underveis med forklaringer av guiden Nancy.

Deretter gikk vi ut av tempelområdet og stoppet på et statlig tehus like utenfor. Her fikk vi presentert noen forskjellige kinesiske te'er og smake på de. Deretter var det salg. Som den eneste i gruppen handlet jeg meg litt te.

Etter Tempel of Heaven og tehus kjørte vi tilbake til hotellet, men etter først å ha sluppet av den andre familien på et motorsykkelshow. På hotellet tok vi en dusj og stelte oss, før vi fire igjen samlet oss i resepsjonen. Sammen med Nancy og hennes kollega Ken gikk vi så på en Hotpot-restaurant. Det var ikke så lange biten å gå hvor Ken ledet an. Vi avsluttet dagen med en middag og hadde med Nancy og Ken som gjester, noe som var veldig hyggelig. Maten var god, selv om nok den ble litt spesiell for jentene. Etter middagen gikk vi tilbake til hotellet, kjøpte litt frukt rett før fruktbutikken stengte, sa farvel til Nancy og Ken og deretter var det bare å komme seg i seng.

Dag 4 - Onsdag 2. august 2017

Beijing - Den kinesiske mur

Denne dagen var det som vanlig på morgenen med morgenstell og frokost, før vi så var klare til å dra avsted 08:00. Vi satte oss inn i minibussen og dro avsted. Vi hadde nå 2 og en halv times kjøring til Muren. Og på veien benyttet Nancy muligheten til å forklare litt om muren og annet.

På veien hadde vi også en stopp i en jadefabrikk. Her fikk vi en kjapp gjennomgang av prosessen for å lage figurer, samt en introduksjon til de forskjellige typene av jade. Deretter var det selvfølgelig den vanlige stoppen i shoppingsenteret, hvor det var flust med tilbud...

Deretter kjørte vi videre til selve muren. Her gikk vi ikke alle trappene opp - ca 1750 stk, men tok istedet gondolbanen opp til toppen med et vakttårn. Herfra kunne vi gå i både østlig og vestlig retning i hvertfall 8 vakttårn til. Vi valgte å gå i vestlig retning, for i østlig retning ville det bli en lang bratt motbakke når vi skulle tilbake igjen. Vi gikk til det 4. vakttårnet litt opp og litt ned og deretter snudde vi og gikk tilbake igjen. Noen av oss gikk også til det 1. vakttårnet i østlig retning før den bratte bakken begynte.

Denne seksjonen av muren var reparert flere ganger og var en ny seksjon i forhold til de både Erik og jeg hadde vært på tidligere. På veien ned tok vi en iskrem og satte så i gondolen for å komme ned. Gondolvogn 56 som vi satte oss i viste seg å være samme vogn som Michelle Obama hadde benyttet da hun var på besøk i 2014.

Fra gondolen gikk vi det siste stykket av trappen ned og deretter videre nedover til restauranten hvor Nancy ventet på oss. Her spiste vi så lunsj. Etter lunsj gikk vi ned til minibussen og kjørte tilbake til Beijing.

I Beijing stoppet vi så på Tiananmin square, Den himmelske freds plass. Siden vi ikke hadde fått gjort omvisningen her morgenen i forveien, tok vi den nå istedet. Vi spaserte litt rundt på plassen og hadde et par stopp hvor Nancy forklarte om parlamentet, det historiske museet og Mao's mausoleum.

Så kjørte vi tilbake til hotellet, men slapp av Erik og jentene ved et kjøpesenter på veien. Vel tilbake tok jeg en dusj og slappet av litt. Nå hadde det imidlertid begynt å regne. Så når Erik og jentene skulle tilbake til hotellet styrtregnet det. De hadde prøvd å få tak i en drosje, men det hadde vist seg umulig. Men de fikk stoppet en motorisert tuk-tuk og kjørte med den alle tre. Det hadde vært litt vanskelig å få forklarte hvor det skulle, men via en omvei hadde det ordnet seg. Dette hadde imidlertid tatt tid, så de var ikke tilbake på hotellet før 20:30, når vi hadde avtalt å gå ut og spise middag.

Etter et kjapt skifte av klær var de imidlertid snart klare til på nytt å gå ut i regnværet til restauranten hvor vi skulle få Pekingand. Nå var vi alle 8 i gruppen samt Nancy. Selv om det ikke var så veldig langt å gå og vi hadde paraplyer, ble vi likevel våte av regnet.

Vi hadde smakt and også første kvelden, men denne var nok en klasse opp eller to. Nancy viste oss hvordan vi skulle brette lefsen og så nøt vi maten nok en kveld. Til slutt karret vi oss hjem igjen gjennom regnet som ovcerraskende nok fortsatt holdt på. Vel hjemme kom vi ut av våre våte klær og så var det bare å si godnatt.

Dag 5 - Torsdag 3. august 2017

Beijing - Xi'an

Vi sto opp på morgenen og hadde den vanlige morgenrunden. Men denne morgenen var det også å pakke sammen alle sakene i kofferten slik at vi etter frokost kunne sjekke ut. Etter utsjekkingen samlet vi oss med Nancy og ble kjørt ut til Vestbanen - den vestre togstasjonen i Beijing. Herfra skulle vi ta hurtigtoget til Xi'an, noe som ville ta det meste av dagen.

Vel fremme på stasjonen stilte vi oss opp i kø i varmen - 32-34 grader - og kom etterhvert frem til billettkontrollen. Samtidig var det en gruppe kinesere som prøvde å smette inn i køen, men da sa Nancy klart ifra. Det ble et kraftig munnhuggeri og nesten slåsskamp, men enden på visa ble at kineserne ble vist bort av betjeningen. Vi kom oss inn i stasjonen og kom oss til utgangen hvor vårt tog skulle gå fra. Her stilte vi oss på nytt i kø og ventet på å få slippe til ned til selve perrongen. Etterhvert kunne vi også gå ned til perrongen og inn på toget. Erik og jeg satt lengst frem som ikke var de beste plassene, men, men.

Nancy som hadde fulgt oss hele veien inn på toget, sa nå farvel, og så var vi på egenhånd frem til Xi'an hvor en ny guide ville møte oss. Toget kjørte avgårde og var oppe i over 300 km på visse strekninger, men hadde også en del stopp underveis. Stort sett ble tiden brukt til å bare slappe av. Utenfor fløt det flate landskapet forbi i mil etter mil, men etterhvert begynte det også å bli litt mer kupert med noen mindre åskammer.

Etter nesten 6 timer på toget kom vi frem til Xi'an hvor det var 37 grader og stekende sol. Her kom vi oss ut av togområdet og møtte vår nye guide Cassie. Vi gikk ut til den ventende minibussen og ble så kjørt til hotellet - Grand Dynasty Culture Hotel - hvor vi skulle bo de neste to dagene.

Etter å ha ordnet oss på rommet samlet vi fire oss i resepsjonen for å få middag. Jentene valgte at vi skulle spise på den vesterlandske restauranten på hotellet, så dermed ble det det. Etter å ha satt oss ned ved bordet og bestilt maten vår, kom også de andre fire i gruppen for å spise på samme restaurant. Etter middagen gikk vi så en liten tur ut i byen for å se på livet. Siden vi bodde inne i gamlebyen var det mange smågater like ved hotellet hvor det var et yrende liv med salgsboder, små butikker og små restauranter. Vi ruslet rolig ned gjennom den ene lange gaten hvor det bare summet av liv rundt oss. Etter å ha godt et stykke nedover, snudde vi og gikk tilbake samme vei. Tilbake ved hotellet fortsatte vi på den andre siden, men her var det større gater og ikke like mye folkeliv. Så derfor snudde vi etter kort tid og gikk tilbake til hotellet. Etter en drink i baren gikk vi så på rommene og la oss.

Dag 6 - Fredag 4. august 2017

Xi'an - Terrakottahæren

Etter en litt urolig natt for min del, var det blitt dags for å stå opp, gjøre morgenstellet og spise frokost. Deretter var vi klare til å dra på utflukt kl 09:00. Denne dagen skulle vi ut til terrakottahæren som lå i marken et lite stykke utenfor selve byen, ca en times kjøring. Været var strålende solskinn og 38 grader...

Nesten ute stoppet vi opp ved en fabrikk hvor de lagde terrakottafigurer. Her ble vi forklart prosessen med å lage en figur steg for steg. I tillegg fikk vi også se litt av prosessen med lakkerte møbler. Det var selvfølgelig mulig hele veien å kjøpe noe hvis man ønsket. Avslutningsvis var det en teppeavdeling og en shoppingavdeling med litt av hvert som t-skjorter, kimonoer, tegneutstyr til kalligrafi, osv.

Deretter kjørte vi det lille stykket videre til terrakottahæren. Siden 2000 når jeg var her sist, var det kommet opp en hel liten landsby på utsiden. Vi stoppet opp her og ruslet gjennom alle shoppingstedene og restaurantene og kom så inn til selve museet og utgravningsplassen. Her begynte vi med å gå gjennom den store sal med grop 1 hvor man kunne se ca 2000 figurer i bakken, inklusive en del figurer de holdt på med å sette sammen.

Vi fortsatte deretter til neste bygning hvor grop 3 var. Her var det en del figurer som holdt råd og var antatt å være strategene som diskuterte. Dessuten var det noe matforråd også antatt å være her. Deretter bar det videre til neste bygning med grop 2. Dette var den gropen hvor minst var satt sammen, men bare enkelte steder man hadde gravd og viste deretter hva som var der slik det ble funnet. Her var det også en del hele figurer i glassmontere som ble vist. Det ble også forklart hvordan selve hæren var bygd opp med murstein som alle figurene sto på inne i en grop i en jordvoll. Deretter var jordvollene støttet opp med pilarer hvor det så var lagt et tak over med jord oppe på taket for å skjule hele hæren. Til slutt gikk vi gjennom museet hvor det var et par generaler med hest og vogn i bronse. Disse var dessuten i et litt mindre format enn terrakottafigurene.

Etter terrakottahæren gikk vi tilbake gjennom den nye "landsbyen" på utsiden hvor vi stoppet ved en av restaurantene hvor vi spiste lunsj. Etter lunsjen satte vi oss inn i minibussen for å kjøre tilbake til hotellet. Men først stoppet vi like ved terrakottahæren ved en liten landsby hvor vi gjorde en kort spasertur. Her forklarte guiden oss litt om husene og litt om hva de dyrket. Deretter fortsatte vi tilbake til hotellet igjen.

Tilbake på rommet slappet vi av før vi skulle gå ut og spise middag. De andre tre hadde tenkt å benytte seg av badebassenget, men det var stengt begge dagene vi var der. I påvente av middagen gikk jeg ned i baren og tok meg en øl. Og etter en stund kom også Erik ned og tok en øl. Ved avtalt tid gikk samlet vi oss og gjorde klart for å gå ut for å finne et sted å spise middag.

Vi begynte å gå i en retning for å se etter en restaurant. Deretter gikk vi samme gate tilbake igjen på den andre siden. Det var ikke så mange restauranter vi så, bare en del fast food steder. Vi fortsatte å gå, og etterhvert kom vi til en frukthandler hvor vi gikk inn og handlet litt forskjellige frukter. Nå det gjaldt middagen, endte vi til slutt tilbake på hotellet, men nå på den kinesiske restauranten.

Det var tydelig at de ikke var vant til vesterlandske gjester, for vi fikk kjapt spørsmål om det var her vi skulle. Og etter bestillingen ble det hele tiden holdt øye med oss. Til og med slik at hovmesteren kom og spurte om han kunne ta et bilde av oss...

Etter middagen satte vi oss i baren og tok en drink hver. Deretter avsluttet vi kvelden med et parti biljard med jentene mot Erik og meg, før vi gikk tilbake til rommene og la oss.

Dag 7 - Lørdag 5. august 2017

Xi'an - Byrundtur - Shanghai

Vi startet dagen på vanlig måte med morgenstell og frokost, samt pakking av koffertene våre. Denne dagen skulle vi reise videre til Shanghai, men først skulle vi ha noen timers sightseeing i Xi'an by. Vi sjekket ut og var klare til å møte Cassie litt før 08:30.

Vi satte oss i minibussen etter å ha lastet inn koffertene våre, og kjørte avsted til det muslimske strøket. Her gikk vi en rundtur rundt i bakgatene som utgjorde basaren. Midt inne i strøket lå også moskeen, som vi gikk innom og tittet rundt i området. Selve moskeen gikk vi bare bort til, og ikke inn i siden vi ikke var muslimer. Etter moskeen fortsatte vi baseren og gatene rundt. Etter en stund hadde vi fått sett det meste og satte oss inn i bussen for å kjøre til neste severdighet.

Etter en kort kjøretur var vi kommer frem til bymuren i Xi'an. Her steg vi ut av bussen og gikk opp på muren. Mens Maren og jeg valgte å bare gå oppe på muren, valgte Synne og Erik å sykle. Etter å ha gått litt i solsteika, det var 40 grader, samlet vi oss igjen og gikk ned til bussen. Nå for å bli kjørt til lunsjrestauranten - Tang Palace Dance Show.

Som vanlig til lunsj, var det mange varierte retter og mer enn nok mat. Gode og mette gikk vi ut av restauranten etter å ha sett oss omkring et kort øyeblikk også inne i selve operasalen. Deretter ble vi kjørt videre til siste stopp for sightseeingen i Xi'an, til det buddhistiske tempelet Thanksgiving med den vilde gåsas pagode.

Også her gikk vi sammen med Cassie rundt omkring på området mens hun forklarte litt om det vi så. Vi gikk fra den ene bygningen til den andre og endte til slutt opp i butikken (sic) hvor vi fikk se litt kalligrafi. Nå var vi ferdige med dagens sightseeing og ble deretter kjørt til flyplassen.

Her sjekket vi inn på flyet. Deretter sa vi farvel til Cassie og gikk gjennom sikkerhetskontrollen. Vel inne tok de andre tre en liten matbit, før vi gikk til gaten, men først etter å ha trålet gjennom alle butikkene. På veien oppdaget vi at flyavgangen var utsatt 40 minutter.

Omsider kom imidlertid flyet, dog på en annen gate. Vi kom oss ombord i flyet og fant plassene våre. Deretter var det ny venting for å få slot slik at flyet kunne ta av. Vel to timer forsinket kom vi oss omsider av sted til Shanghai.

Vel framme i Shanghai møtte vi guiden Alex og så ble vi kjørt til hotellet, Shanghai hotel. Nå var det blitt ganske sent, så det var bare å komme seg opp på rommet og krype til køys.

Dag 8 - Søndag 6. august 2017

Shanghai - Byrundtur

Vi startet dagen som vanlig med morgenstell og frokost. Siden det hadde blitt sent kvelden i forveien, startet vi ikke byrundturen før 09:30. Vi satte oss inn i minibussen og ble kjørt til Jinmao Tower. Her tok vi heisen opp til 88. etasje i bygningen, hvor det var bygd inn en utsiktsetasje. Vi gikk en runde rundt i bygningen og fikk en god utsikt over nærområdene, men lenger ut var vanskeligere siden det var litt dis.

Etter utsiktspunktet dro vi videre til en silkefabrikk. Her vi først en presentasjon av silkeproduksjonen, først med sommerfuglens forskjellige faser, deretter med hvordan de utvant trådene fra enten en enkel kokong eller en dobbel kokong, og til slutt hva de forskjellige kategoriene ble benyttet til. Deretter bar det som vanlig inn i salgsavdelingen, med forskjellige typer varer som dyner og puter, sengetøy, bilder (broderier), tepper og klær. Noe handling ble det på de fleste av oss!

Så satte vi oss inn i bussen igjen og ble kjørt ned til elven Huang som er en sideelv til Yangtze, og er elven som går gjennom Shanghai. Her gikk vi en liten spasertur først langs elven og i Bund-kvartalet, som var det gamle engelske kvartalet i Shanghai. Til slutt beveget oss innover i kvartalet og kom frem til restauranten hvor vi skulle spise lunsj. Etter lunsjen gikk vi innom Central Hotel for å benytte toalettfasilitetene der. Vi fortsatte å gå og kom inn i gågaten som var den store handlegaten, og gikk et stykke i den frem til Hotel Royal Meridien, hvor vi ble hentet av minibussen.

Så kjørte vi videre til det gamle kinesiske kvarteret. Her ruslet vi litt rundt til vi kom frem til en gammel hage - Yu Garden, hvor vi gikk inn. Hagen var en gammel privat hage som var opprettet for 400 år siden under Ming tiden. Vi gikk rolig gjennom hagen og tittet mens Alex forklarte bakgrunnen for noen av tingene vi så. Etter en stund var vi fornøyd og gikk ut igjen til bussen, med en liten stopp for en iskrem.

Deretter kjørte vi til det franske kvarteret som var blitt et moderne vestlig restaurantområde. Vi gikk litt på frihånd og tittet oss omkring og kjøpte en fersk frukt/grønnsak juice. Så samlet vi oss på nytt og gikk tilbake til minibussen. Denne gangen for å bli kjørt tilbake til hotellet. Der slappet vi av litt og tok en dusj.

Tidlig kveldstid samlet vi oss igjen i resepsjonen og ble kjørt ned til elven hvor vi steg ombord i et lite skip for å gjøre en times tur på elven og se Shanghai «by night». Vi satt oppe på dekket og fikk god utsikt over hele byen på begge sider av elven Huang hvor mange bygninger hadde spektakulære lysshow på delere eller hele veggen iblandet mye reklame selvsagt.

Etter båtturen ble hele gruppen kjørt tilbake til det franske kvarteret hvor vi spiste middag i to grupper/familier. Vi valgte Wolfgang Puck og fikk veldig god mat, selv om bestillingen av desserten ble litt lettere problematisk da de bare hadde en Creme Brulee igjen. Etter middagen tok vi en taxi tilbake til hotellet og krøp ganske kjapt i seng.

Dag 9 - Mandag 7. august 2017

Zhujiajiao

Den siste hele dagen i Kina og Shanghai sto vi opp og gjorde det vanlige morgenritualet, før vi 09:30 samlet oss i resepsjonen for dagens utflukt. Vi satte oss inn i minibussen og kjørte avsted. Vi skulle nå ut i deltaet til en tradisjonell landsby ved vannet som het Zhujiajiao.

Etter en snau times tid var vi fremme ved landsbyen og startet vandringen i solskinn og 38 graders varme. Byen var bygd opp igjen av myndighetene for å representere det tradisjonelle, selv om det nok ikke hadde vært vanlig med turistshop i fronten av hvert eneste hus... Elven gikk tvers igjennom byen, og ut fra den var det mange kanaler som dannet vannveier til alle husene.

Etter å ha gått en stund gikk vi tilbake, men stoppet ved en restaurant hvor vi spiste lunsj. Deretter fortsatte vi tilbake til bussen. Bussen kjørte så tilbake til sentrum hvor vi ble sluppet av i handlestrøket, siden resten av dagen var til fri benyttelse. Her sa vi farvel til familien Berg/Jensen som skulle ha et annet fly enn oss tilbake, og takket for selskapet på turen.

For shoppingen hadde jentene allerede plukket ut hvilke butikker vi skulle shoppe i. Jeg handlet sko på Nike, Maren klær på Zara og Synne skulle ha et belte på Gucci. På Gucci ble dog beltene litt lange, men de skulle fikse dette ved å klippe av beltet og sy det på nytt, men da måtte vi komme tilbake et par timer senere. Etter å ha handlet i de utvalgte butikkene og flere til, stoppet vi ved en isrestaurant og tok oss en iskrem og vilte bena litt. Deretter gikk vi tilbake til Gucci med noen stopp på veien. Beltet hadde de dog ikke kuttet, så det ble ikke noe belte på Synne denne gangen.

Vi avsluttet shoppingturen med en enkel og kjapp middag på KFC. Deretter tok vi en taxi tilbake til hotellet. Utover ettermiddagen hadde det blitt mer og mer trykkende, så det var tydeligvis en regnskur på gang, men det var opphold hele tiden mens vi var i byen. Tilbake på hotellet tok vi en drink i baren, før vi gikk opp på rommet, tok en dusj og krøp i køya. Ikke lenge etter begynte det å regne med mye lyn og torden.

Dag 10 - Tirsdag 8. august 2017

Shanghai - Amsterdam

Så var det bare hjemturen igjen. Vi sto opp og gjorde oss klare til avreise fra hotellet 08:15. Alex hadde reist tidligere til flyplassen med de andre, så det var bare en ny sjåfør som plukket oss opp og kjørte oss til flyplassen. Her møtte vi Alex og han hjalp oss gjennom innsjekkingen. Deretter sa vi farvel til ham og kom oss gjennom passkontroll og sikkerhetssjekken og kom oss inn i ventehallen.

Allerede nå visste vi at flyet var blitt litt forsinket siden boarding var etter egentlig avgangstid. Vi ruslet litt rundt på flyplassen og handlet litt, dvs. det var jeg som handlet øreklokker, mens de andre handlet kaffe og noe å spise. Etterhvert kom vi oss endelig ombord i flyet og ventet på avgang. Det også tok sin tid og etter en stund kom det også en skikkelig regnskur som gjorde ventetiden ennå lenger. Når flyet endelig tok av var det ca 4 timer forsinket...

Ombord satt Erik og jentene på den ene siden, mens jeg satt på den andre siden. Før flyturen satt jeg og skrev litt på PC'en inntil det ikke var mer strøm igjen. Deretter var det bare på flyreisen å konsentrere seg om tilbudet ombord med film/TV og musikk. Og innimellom kom det servering av forskjellig sort. Når vi endelig begynte å nærme oss Schipool var det klart at dette ville bli vel snaut for å rekke flyet videre til Oslo.

Når vi landet var det ett minutt til Oslo-flyet skulle ha avgang, så her måtte vi få informasjon om hva som skulle skje nå. Etter hvert med mye manglende informasjon og noe direkte misvisende, ble det avklart at vi skulle overnatte på Hilton Hotel ved Schipool og først fly utpå dagen neste dag. Etter en lengre gåtur enn nødvendig fant vi også hotellet og fikk sjekket inn. Deretter fikk vi oss en sen middag og så krøp vi til køys.

Dag 11 - Onsdag 9. august 2017

Amsterdam - Oslo

Etter en natts søvn på Hilton sto vi opp og spiste en sen og bedre frokost. Deretter sjekket vi ut av rommene og ruslet bort til flyplassen. Her gikk vi gjennom sikkerhetskontrollen og videre bort til gaten, bare med en liten tur innom tax-free butikkene. Vi kom oss ombord i flyet og videre hjem til Gardermoen, ca 15 timer forsinket, her med øs pøs regnvær. Nå var tydeligvis ferien over!