Rundreise i Skottland for å smake whisky

Fra 4. til 10. mai 2024

Dag 1 - Lørdag 4. mai 2024

Oslo - Edinburgh - Pitlochry

Så var det dags for en tur igjen, denne gangen en ukes tur til Skottland. Jeg sto opp 08:00 og gjorde meg klar for avreise. Pakkingen av kofferten var for det meste gjort dagen i forveien, men noen få ting kom oppi i løpet av morgenen, samtidig som jeg spiste frokost. Ferdig pakket dro jeg avsted en time senere til nærmeste busstopp. Jeg tok bussen til Smedstua, hvor jeg skulle bytte til flybussen. Etter litt venting kom flybussen og jeg kom meg avgårde til Gardermoen. Fremme på Gardermoen møtte jeg Kristen som vi hadde avtalt, sjekket inn kofferten og så kom vi oss igjennom sikkerhetskontrollen. Deretter var det å komme seg gjennom passkontroll og ut til gate'n, hvor resten av gjengen allerede hadde etablert seg. Siden de alle kom fra Fredrikstad-området (inklusive en fra Sarpsborg) med flybuss, var de kommet en god stund før oss.

Vi ventet en stund siden flyet ikke skulle ta av før 12:00. Når flyet ble annonsert, var det bare å komme seg til selve gate'n og komme seg ombord. Flyturen var på snaut 2 timer, men med 1 times tidsforskjell landet vi 12:50 i Edinburgh. Vel igjennom passkontrollen, hvor det i køen dukket opp andre kjente som også skulle på Skottlandtur, og med basjen trygt i hånden, begav vi oss til bilutleieselskapet Europcar for å hente ut den forhåndsbestilte bilen. Der måtte vi bare vente med kølapp i hånden... Kristen hadde litt medbragt, så turens første whisky ble smakt der. Etter en god tids venting ble det vår tur, bare for å få beskjed at vi var på feil sted! Vi måtte gå litt tilbake og ta en shuttlebuss til det stedet hvor vi skulle hente ut bilen. Bestillingen var gjort hos Europcar, men det var hos Green Mountains vi tydeligvis skulle hente bilen. Grunnen var at vi hadde bestilt en større bil - en 7 seter. Fremme hos Green Mountains var bilen vår lånt ut siden vi var for sent ute tidsmessig - ca 10 minutter... Dermed ble det en større bil og mer kostnader. Så ble det diskusjon om hvor lenge vi skulle ha bilen og etter mye om og men, ble det avtalt til torsdagen kl: 18:00. Noe som også medførte ekstra kostnader! Men endelig kunne vi komme oss avgårde rundt kl: 15:20.

Vi begynte å kjøre nordover mot Pitlochry som var dagens mål. Reisen gikk greit uten noen problemer. Vi kom frem til Pitlochry og fant frem gjennom trange gater til hotellet Scotland Spa Hotel. Parkeringsplass var det så som så med, så sjåføren måtte finne en plass litt lenger unna.

Etter å ha sjekket inn og funnet vårt rom - Kristen og jeg skulle dele rum på turen, gikk vi tilbake til resepsjonen og fikk oss en øl. Deretter samlet vi oss og gikk inn i spisesalen på hotellet ved 18-tiden og bestilte middag. Middagen besto for min del av Sea Bass til hovedrett og Mango Panna Cotta til dessert. Så avsluttet jeg kvelden med en whisky - en Highland Park 12 år gammel, som smakte helt utmerket! Deretter var det dags for å si takk for i dag. Fredrikstad-gjengen hadde stått opp mye tidligere enn Kristen og meg, men alle var vi slitne etter en slik reisedag.

Dag 2 - Søndag 5. mai 2024

Pitlochry - Tain

Etter en ok natt på dobbeltrom, sto vi opp ved åtte-tiden. Vi ordnet oss og pakket bagsjen for det meste ferdig, og så gikk vi ned for å spise frokost 09:00. De andre hadde kommet ned tidligere og var godt i gang med sin frokost. Etter frokosten sjekket vi ut og la bagsjen i bilen. Vi hadde god tid, så vi bestemte oss for å ta en liten spasertur i byen.

Pitlochry er ikke så store byen så vi ruslet rundt i sentrum. De andre stoppet etterhvert opp, mens jeg fortsatt videre for å ta noen bilder av byen. Tilbake til de andre nevnte jeg at det var en whiskybutikk like ved, og da skulle alle plutselig dit. Vi gikk inn i butikken og tittet oss om. Noen smaksprøver for de som ville ha og noen gjorde også litt handling. Etterhvert måtte jeg på toalettet, så jeg gikk tilbake til hotellet før de andre. Jeg fikk gjort mitt og gikk ut igjen og da hadde de andre også kommet seg tilbake. Og den første flasken - en Glen Scotia - hadde blitt sprettet og ble sendt rundt for en liten smak. Litt for tidlig for meg...

Ved 11-tiden dro vi avgårde mot Tain som var dagens mål. Vi kjørte nordover og omring 12 var vi fremme ved Dalwhinnie hvor vi skulle ha en rundtur. Vi hadde dog omkring en times tid før rundturen skulle starte. Vi slo oss ned i butikken i besøkssenteret og ventet. Med litt kjøping av noen glass whisky, eller kaffe/te med eller uten noe lett å spise. Samt ytterligere en helflaske for reisedram.

Etter hvert ble det tid for vår rundtur på destilleriet. Vi gikk en god runde rundt og endte som vanlig opp i et lagerhus. Her fylte guiden en liten flaske - 10ml - direkte fra et fat, til hver av oss. (Vi klarte til og med å få fylt en til sjåføren vår!) Deretter var det smaking av 6 av destilleriets whiskyer i et snakerom i samme lagerhus. Vi ble da servert 15 åringen, Winter's Gold, Double Cask, 11 år sherryfat, Anniversary og til slutt en 30 åring. Til hver av whiskyene ble det dessuten servert en sjokoladekonfekt. Alle seks whiskyer var gode, men 30-åringen ble min favoritt.

Ved 15-tiden var vi klare for å fortsette nordover mot Tain. På veien kom det noen skikkelig regnbyger, som var de eneste vi opplevde på hele turen. Inne i bilen ble nå også tid for smaksprøver. Vi fikk med oss glasset fra Dalwhinnie, så dermed kunne vi smake i ordnede former. Flasken fra morgenen var den ene som gikk rundt og i tillegg en Flora og Fauna fra Benromach. To gode whiskyer, dog ikke i samme klasse som de beste fra Dalwhinnie. Mot slutten av turen ble det en liten stopp for røykepause for sjåføren, og mulig å strekke beina og å lette på trykket. Ved 17-tiden kom vi fram til Tain og Royal Hotel Tain hvor vi skulle overnatte de neste 3 nettene.

Vi sjekket inn og gikk opp den bratte trappen til rommene og la fra oss bagasjen. Deretter gikk vi ned igjen og satte oss i baren, som hadde et godt utvalg av whiskyer. (Selv om noen av flaskene i hylla faktisk var tomme...) Denne dagen spiste vi middag på hotellet, hvor jeg spiste svinestek med ananas. Porsjonen var ganske stor! Etter middagen gikk noen av oss ut på byen for å ta en øl og se på livet. Men det var ikke mye til liv på en søndags kveld! Vi endte opp på puben Star Inn Tain 2023, hvor vi tok en øl hver. Etter å ha drukket opp ølen, gikk vi bare tilbake til hotellet og gikk til hvert våre rom.

Dag 3 - Mandag 6. mai 2024

Tain

Denne dagen skulle vi ikke forflytte oss, så dermed ingen pakking. Vi sto opp ved halv 8-tiden og var klar til frokost ca kl. 08:00 sammen med resten av gjengen. Deretter var vi klare ved 9-tiden for avreise sydover igjen til Tomatin som var dagens første destilleri å besøke.

Vi kom greit frem til Tomatin og gjorde oss klar for en rundtur på destilleriet kl. 10:30. Rundturen gikk fint om enn litt langdryg, den tok sin tid. Men når vi skulle avslutte med smaking av seks av whiskyene til destilleriet, hadde omviseren plutselig dårlig tid. Han skulle nemlig ha lunsj... Men vi fikk nå tross alt smakt på noen av whiskyene, nemlig Legacy, 12 åring, Cask strength (antagelig rundt 8-9 år), 14 åring, 18 åring og den røyka varianten Cu Bocan, Min favoritt av disse var Cask strength varianten. I forhold til Dalwhinnie syntes jeg dette var et steg ned, men det er hver sin smak.

Ferdig på Tomatin begynte vi å kjøre nordover igjen, dog ikke så veldig langt. Vi skulle ha en ny rundtur på destilleriet Glen Ord, også kalt Singleton. På veien stoppet vi i North Kessock ved et Harry Gow bakeri langs veien. Her skulle vi kjøpe oss dagens lette lunsj. Jeg kjøpte en wrap, siden de var tomme for flere av de andre valgene, samt noe å drikke. Det var fint vær, så vi spiste på plassen på utsiden med utsikt mot fjorden og Inverness. Selve North Kessock var nede ved fjorden og et godt stykke nedenfor.

På parkeringsplassen holdt også et stokkand par til, hvor den ene var en halvalbino. I henhold til en av gutta en ganske sjelden variant. Og tydeligvis fikk de nok å spise, siden de ikke var særlig skvetne for mennesker.

Etter å ha spist ferdig, fortsatte vi til Glen Ord. Vi kom frem i god tid, og tittet litt i besøkssenteret før det var vår tur til å ha rundtur. Jeg har vært på rundtur her et par ganger tidligere, og så tydelig at det var gjort forandringer siden sist. Vi gjennomførte rundturen og avsluttet med den vanlige smakingen, denne gangen med 3 whiskyer - Dufftown Singleton, Glendullan Singleton og en fattapning fra Glen Ord. Her var det uten tvil Glen Ord som var den beste, men litt kjedelig med bare en whisky fra destilleriet.

Etter Glen Ord kjørte vi tilbake til Tain via småveier på Black Isle. Men etterhvert kom vi oss inn på hovedveien og kunne sette opp farten litt. Og ved 17-tiden var vi tilbake på hotellet. Kristen hadde kjøpt en Ballindalloch i butikken i Pitlochry og den ble åpnet på rommet for at vi skulle kunne smake på den. Det var helt klart dagens beste whisky! Vi gjorde oss klare og gikke deretter ned i hotelbaren. Her ble det drukket både øl og whisky, men for min del ble det bare en øl.

Ved 19-tiden beveget vi oss ned til jernbanestasjonen og til restauranten Platform 1864. Her spiste vi dagens middag, rimelig god mat var det også. Etter middagen gikk vi samlet tilbake til hotellet med en svipptur innom Tesco for noen av gutta. Noen gikk til rommene, mens andre av oss vil igjen ut på byen. Vi lette etter et sted som heter Archways Public House, og fant bygningen, men hvor var inngangen? Vi snudde og begynte så smått på tilbakeveien til hotellet, da vi traff en person som fortalte hvordan vi skulle finne frem. Inngangen var via en bakgård! Vi bestile en øl hver og drakk denne opp. Heller ikke på en mandagskveld var det noe liv i denne byen. Dermed gikk vi tilbake til hoteller og gikk og la oss.

Dag 4 - Tirsdag 7. mai 2024

Tain

Nok en dag hvor vi skulle besøke to destillerier. Vi sto opp 07:15 og ordnet oss. Deretter ned til frokost ved 8-tiden sammen med de andre. Siden vi antagelig ville få dårlig tid til lunsjen, var vi ute og handlet lunsj før vi dro. Selv gikk jeg til en annen Harry Gow filial og kjøpte meg en ciabatta med ost og skinke. Etter at alle hadde handlet, var vi ved 9-tiden klare for å dra avgårde til Clynelish som var dagens første mål.

Reisen nordover gikk uten problemer og vi ankom Clynelish 10 på 9. Vi gikk opp til besøkssenteret, men det var stengt! Det åpnet ikke før 10... Og 10:30 samlet vi oss for rundturen på destilleriet. Dog fikk vi ikke vært innom still-huset, da det var mye stillaser der som de holdt på å ta ned. Produksjonen hadde akkurat startet opp igjen og i pausen hadde de gjort vedlikehold i still-huset. Dermed gikk rundturen egentlig ganske raskt og vi kom tilbake til baren hvor vi skulle avslutte med en smaking med 4 whiskyer - 14 åring, 12 år gammel sherry spesialtapning, en tapning kun tilgjengelig på destilleriet og en 16 åring som var del av 4 hjørner serien. Som fan av Clynelish likte jeg naturlig nok disse whiskyene, hvor 16 åringen ble "vinneren". Etter smakingen gjorde vi unna litt shopping i butikken.

Etter å ha gjort oss ferdig på Clynelish, begynte vi på ferden tilbake igjen. Vi skulle innom Glenmorangie på veien, men det var like ved Tain. Vi kjørte sørover og hadde plutselig ganske god tid. Dermed bestemte vi oss for å stikke innom Dornoch på veien og spise lunsj der. Vi fant en restaurant i Dornoch Castle og gikk inn gjennom baren som hadde et veldig godt utvalg av whisky. I restauranten ble det bestilt pizza, noe alle de andre også gjorde, og en øl. Lunsjen jeg hadde kjøpt tidligere ble bare liggende i sekken.

Etter lunsjen var vi innom en whisky butikk på vei tilbake til bilen, men denne gangen ble det ikke noe handling. Vi satte oss i bilen og fortsatte turen og kom fram til Glenmorangie. Igjen med god tidsmargin. Klokken 14 startet vi rundturen på destilleriet, men her var det ikke tillatt å fotografere innendørs! Dog gikk mye av turen utendørs, og flere steder kunne man se inn og dermed ta bilder den veien. Og som vanlig på rundturene var det en smaking til slutt, denne gangen med bare 2 whiskyer - Tusail og Spios. Dog hadde vi i besøkssenteret fått smake en Sauternes finish før vi begynte rundturen. Ikke de beste Glenmoragie'ene jeg har smakt med Sauternes som den beste etter min smak.

Etter Glenmorangie dro vi den korte turen tilbake til hotellet. Her gjorde jeg som vel de fleste andre og tok en hvil på rommet.

Ved 18-tiden samlet vi oss i baren med en øl for min del. Vel en times tid senere begynte vi å gå ned til Platform 1864 igjen for å spise middag. Denne gangen bestilte jeg scampi. Også denne kvelden var maten god. Vi hadde sett oss ut en tredje pub å stikke innom, men når vi kom dit hadde de akkurat stengt. Dermed gikk vi tilbake til hotellet og tok en whisky i baren. Deretter var det slutt på denne dagen og vi gikk og la oss.

Dag 5 - Onsdag 8. mai 2024

Tain - Stirling

Så var dagene i Tain over for denne gang og vi skulle snu snuta sørover igjen. Vi sto opp 07:45, som vanlig med Kristen litt før og ferdig på badet når jeg sto opp. Vi pakket koffertene mer eller mindre ferdige. Og så gikk vi ned til frokost 08:15. Etter frokosten var det å gjøre seg helt ferdige på rommet og ta med seg bagasjen ned trappene igjen. Deretter sjekket vi ut av hotellet og var helt klare for avreise.

Før vi begynte å kjøre sørover, tok vi en liten sving nordover innom Balblair. Det var ikke mange minuttene å kjøre, så vi kom frem rett over 10. Vi hadde en rundtur på destilleriet 10:30, og også her var det ikke tillatt å ta bilder innendørs. Men med å spørre pent fikk jeg lov likevel... Etter rundturen kom vi tilbake til butikken og hadde en liten smaking - 12 åring og 15-åring. Etterhvert ble det et par til å smake - 1987 og BYO (Egentapping). Fire gode whiskyer med BYO som min favoritt. (Og dermed måtte jeg jo handle en også!)

Vi begynte turen sørover fra Balblair 12:50 og når vi kom til Aviemore skulle vi ha lunsj. Men spisesteder var det dårlig med. Dermed stoppet vi ved en Co-op og handlet en lett lunsj, dvs. jeg for min del kjøpte bare drikke siden jeg fortsatt hadde igjen den innkjøpte ciabatta'en fra dagen før. Den var blitt litt tørr, men det ble nå en slags lunsj likevel. Etter at alle var ferdige med lunsjen sin, kjørte vi videre. Da oppdaget vi at vi hadde stoppet for tidlig. Det var mange spisesteder i Aviemore viste det seg!

Vi fortsatte videre sørover mot Stirling og stoppet ved veien for en røykepause for sjåføren og for å lette på trykket for de som hadde det behovet. Og alltid deilig å kunne strekke på beina. Også når vi nærmet oss Stirling ble det lagt inn nok en tilsvarende stopp. Etter hvert kom vi inn på universitetsområdet i Stirling og frem til dagens hotell - Stirling Court Hotel - litt før 18:00.

Vi sjekket inn på hotellet og gikk til rommene. Her fikk vi en overraskelse ved at det var kun en enkelt dobbeltseng i liten størrelse! På de andre hotellene hadde vi to separate senger, men altså ikke her. Og atpåtil i liten størrelse, en såkalt Queen size. Og det samme hadde også de andre fått. Vi prøvde å få byttet rom, men det var tydeligvis ikke mulig. Vi fikk en ekstra dyne, for det var naturligvis bare en i sengen... Dermed tok jeg den største dyna og overtrekket på senga og gjorde klart for å ligge på gulvet mens Kristen fikk senga. Dyna var såpass stor at jeg kunne ha den både over og under meg, og med overtrekket helt underst.

Etter å ha gjort oss klare på rommet, gikk vi ned i baren og tok en øl. Omkring 19:30 hadde alle samlet seg der og vi hadde middag i baren. For min del ble det en kyllingrett. Etter middagen ble det tid for nok en øl i baren. Og deretter var det å gå tilbake til rommet og stålsette seg for en natt på gulvet! (Det skulle vise seg at jeg ikke var alene om å sove på gulvet...)

Dag 6 - Torsdag 9. mai 2024

Stirling - Edinburgh

Etter en "hard" natt på gulvet hvor jeg fikk mer søvn en ventet, sto jeg opp 08:00. Da var Kristen ferdig og hadde gått ned til frokost. Jeg tok en dusj som var veldig godt å få tatt etter å ha ligget på gulvet. Deretter var det å komme seg ned til frokost til de andre gutta.

Etter frokosten gikk vi tilbake til rommet og pakket sammen kofferten. Deretter ned igjen med bagasjen og sjekke ut sammen med Kristen. Vi samlet oss og 09:45 bar det avsted igjen. Vi skulle ikke så lange biten, så etter et kvarter var vi fremme ved Deanston. Vi hadde god tid så det ble litt venting. Rundturen 11:15 var ikke egentlig en rundtur, men bare den avsluttende smakingen som foregikk i lagerhus 4. Smakingen var også litt annerledes, da det var smaksprøver direkte fra tre forskjellige fat - Lepanto butt 2012, Bourbon single 1st fill 13 år recharged (dog sto det 2nd fill på fatet...), og Sherry butt PX 1st?! Fill 1992. Tilbake i butikken ble det også her et par ekstra å smake - Chronicles og Tequila. For min del var bourbon fatet det som falt best i smak. Men tre fatprøver var jo en spennende variant!

Deretter hadde vi egentlig booket en tur også på Tullibardine, men den måtte vi droppe. Vi hadde nemlig fått en melding fra bilutleieselskapet at bilen måtte leveres før 17:00, altså en time tidligere enn avtalt! Dermed ville det ikke bli tid til å besøke Tullibardine med rundtur 15:00. Et utleieselskap som endrer betingelser etter at man har betalt og leid en bil, er et selskap man bare får ta lærdom av og holde seg langt unna deretter!

Dermed ble det bare å kjøre fra Deanston videre til flyplassen i Edinburgh og levere bilen. Siste overnatting skulle være på hotellet Hampton by Hilton ved flyplassen. Vi kom frem i god tid og leverte bilen. Deretter dro vi med oss bagasjen på shuttlebussen inn til flyplassen og gikk den korte veien til hotellet. Der sjekket vi inn og kom oss opp på rommet.

Etter å ha slappet av på rommet litt samlet vi oss i resepsjonen, dvs. 5 av oss. Og samlet tok vi fem trikken inn til Edinburgh ved 15-tiden. Vi gikk av på holdeplassen Princess Street i sentrum. Der dro vi først til pub'en Robertson 37 hvor vi tok en øl hver. Etter hvert ble vi sultne og gikk opp til All Bar One og spiste dagens middag. Deretter gikk vi opp til slottet og så på dette, dog uten at vi fikk kommet inn, da det var stengt for dagen. Vi begynte å gå på Royal Mile, men stoppet ganske raskt og tittet innom whiskybutikken The Scotch Whisky Experience, dog uten at noen av oss handlet. Etter whiskybutikken fortsatte vi nedover Roal Mile for å finne et sted å ta en øl, men det var ganske fullt overalt. Men på Deacon Brodies Tavern klarte vi å sikre oss et litet bord ute. Og glade kunne vi dermed få oss en øl!

Etter å ha drukket opp ølen var vi fornøyde for dagen. Vi gikk ned igjen til trikken og tok den ut til flyplassen. Og deretter den lille spaserturen bort til hotellet. Utenfor hotellet var det en del harer som jeg stoppet opp og tok noen bilder av. Samtidig hadde de andre blitt enige om å samles i baren på hotellet. Når jeg kom opp på rommet, gikk Kristen ned i baren, men uten å si ifra til meg at det var samling. Derimot begynte jeg å pakke kofferten for flyreisen hjem neste dag. Ferdig med det, lurte jeg på hvor Kristen var, så jeg gikk ned i baren og fant alle de andre der! Så dermed ble det en øl til og en avsluttende prat om turen. Når alle hadde drukket opp, brøt vi opp og gikk tilbake til rommene og la oss.

Dag 7 - Fredag 10. mai 2024

Edinburgh - Oslo

Flyreisen over gikk uten problemer hvor jeg sov mesteparten – som vanlig Gjennom passkontrollen og så vente på kofferten Fortolling ble gjennomført Måtte bare passe på å ikke tråkke i hundemøkka som lå igjen på gulvet etter forrige person på rødt... Rakk bare en takk for turen til gjengen før jeg hev meg inn på flybussen som gikk 14:30

Da var dagen kommet for å reise hjem igjen. Flyet skulle ikke gå før 11:10, men det tar sin tid med innsjekking og kontroller på en flyplass. Så vi sto opp 07:15 og gikk ned og hadde frokost et kvarter senere. Tilbake på rommet etter frokosten ordnet jeg meg og pakket ferdig kofferten. Deretter gikk vi ned og sjekket ut av hotellet. Gjengen samlet seg og vi gikk samlet over til flyplassen.

Framme på flyplassen sjekket vi inn på flyet. Deretter sjekket vi inn bagasjen og fikk gitt den fra oss. Så kom vi oss gjennom sikkerhetskontrollen. Deretter var det å gå til gate'n. På veien gikk vi gjennom taxfree butikkene hvor det var et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Dermed ble det en ekstra flaske i bagasjen. Og fremme ved gate'n var det så bare å vente til vi kunne gå ombord i flyet. Etter en stund var det klart for ombordstigning. Og med alle ombord var det klart for flyavgang.

Flyreisen over gikk som vanlig uten problemer. Som vanlig sov jeg en del av den. Fremme på Gardermoen ved 14-tiden gikk vi av og gjennom passkontrollen. Deretter var det å plukke opp kofferten. Siden jeg hadde mer enn tillatt fri kvote, gikk på rødt for å betale for meg. Der sto det en ung dame foran meg med en liten hund. Hunden var tydeligvis ikke komfortabel med situasjonen og la igjen litt møkk på gulvet. Damen tørket opp, men gjorde ikke noen god jobb... Så når det var min tur, var det å passe på å ikke tråkke i møkka. Jeg betalte for meg og ble oppfordret til å anskaffe kvoteapp'en til neste gang.

Vel igjennom for min del som sistemann i gruppen. Kristen hadde gått for å ta toget, mens jeg gikk for å ta dlybussen. Der sto Fredrikstad-gjengen og ventet på sin buss, men samtidig skulle min buss snart kjøre. Jeg fikk sagt farvel og takk for turen til gjengen og kom meg på bussen som like etter begynte å kjøre. Jeg stusset egentlig på at den kjørte, for det skulle være 5 minutter igjen til avgang. Og etter å kjørt noen meter stoppet sjåføren og ordnet på ting. Det viste seg at bussen var foregående buss som var ganske forsinket! Stoppen var imidlertid kort, og jeg var på vei hjem igjen. Som vanlig gikk jeg av på Smedstua og bytet til lokalbussen som tok meg til Stovner. Deretter var det å gå opp den lille bakken hjem til leiligheten.

Vel hjemme var en fin tur til Skottland kommet til sin ende.